1. Adott egy könyvformátum, amelynek gerincmargó határa 5,5 ciceró és amely a margó szélességének 3/8-a. Határozzátok meg mekkora a margó 5/8-a szélességben elöl (elejemargó) és mekkora a margó teljes szélessége mm-ben kifejezve. A számításokat két tizedes pontossággal kell elvégezni. 
 2. Adott egy könyvformátum, amelynek teljes margószélessége 11,96 ciceró. Számítsátok ki a gerincmargó szélességét és az eleje margó szélességét mm-ben kifejezve! A gerincmargó szélessége 3/7-e a teljes margó szélességének, az eleje margó pedig 4/7-e a teljes margó szélességének. A két margó szélességét 2 tizedes pontossággal számoljátok
 3. Adott egy könyvformátum, amelynek gerincmargó határa 4,25 ciceró, amely 3/8-da a margó szélességének. Határozzátok meg a margó szélességének 5/8-át elöl (eleje margó) és a margó teljes szélességét! Számoljatok két tizedes pontossággal!    
 4. Adott egy könyvformátum, amelynél a margó teljes szélessége 13,3 ciceró. Számítsátok ki a gerincmargó és az eleje margó szélességét mm-ben! A gerincmargó szélessége a margó szélességének 3/8-a, az eleje margó szélessége pedig a margó szélességének 5/8-a. A két margó szélességét kettő tizedes pontossággal számoljátok!
 5. Egy 230×295 mm formátumú oldal szedéstükre 15×21 cm. Számítsátok ki a fejmargó és a lábmargó magasságát tipográfiai pontokban, tudván, hogy a fejmargó 1/8-a az oldal magasságának. Számoljatok két tizedes pontossággal.
 6. Egy 15×22 cm formátumú oldal szedéstükre 125×195 mm. Számítsátok ki a fejmargó és a lábmargó magasságát tipográfiai pontokban, tudván, hogy a fejmargó 1/15 - e az oldal magasságának. Számoljatok két tizedes pontossággal.
 7. Adott egy könyvformátum, amelynek gerincmargó határa 5,85 ciceró és amely 3/8-a a margó szélességének. Határozzátok meg mekkora a margó 5/8-a szélességben elöl (eleje margó) és mekkora a margó teljes szélessége! Számoljatok két tizedes pontossággal!
 8. Adott egy könyvformátum, amelynek teljes margószélessége 11 ciceró. Számítsátok ki a gerincmargó és az eleje margó szélességét mm-ben kifejezve!A gerincmargó szélessége 1/4 - e a margó szélességének, az eleje margó szélessége 3/4-e a margó szélességének. A két margó szélességét két tizedes pontossággal számoljátok ki!
 9. Adott egy könyvformátum, amelynek gerincmargó határa 4,52 ciceró és amely a margó szélességének 3/8-a. Határozzátok meg mekkora a margó 5/8-a szélességben elöl (eleje margó) és mekkora a margó teljes szélessége! Két tizedes pontossággal számoljatok!
 10. Adott egy könyvformátum, amelynek teljes margószélessége 9,98 ciceró. Számítsátok ki a gerincmargó szélességét és az eleje margó szélességét milliméterben kifejezve! A gerincmargó szélessége 3/8-a a margó szélességének, az eleje margó pedig 5/8-a a margó szélességének. A két margó szélességét kettő tizedes pontossággal számoljátok!   
 11. Adott egy könyvformátum, amelynek gerincmargó határa 6,4 ciceró és amely a margó szélességének 3/8-a. Határozzátok meg mekkora a margó 5/8-a szélességben elöl (eleje margó) és mekkora a margó teljes szélessége! Két tizedes pontossággal számoljatok!
 12. Adott egy könyvformátum, amelynél a margó teljes szélessége 16 ciceró. Számítsátok ki a gerincmargó és az eleje margó szélességét mm-ben kifejezve! A gerincmargó szélessége 1/4 - e a margószélességnek, az eleje margó szélessége pedig 3/4 - e a margószélességnek. A két margó szélességet két tizedes pontossággal számoljatok ki!
 13. Egy könyv szedéstükre 7,5×11 kvadráns. Egy sor 60 jelet tartalmaz, egy oldalon 44 sor van. A gerincmargó és az elejemargó mérete egyaránt 1,5 cm, a fejmargó és a lábmargó mérete egyaránt 2,2 cm. Számítsátok ki a könyv formátumát mm – ben és határozzátok meg a használt betűméretet (hány pontos betűt)! 2 tizedes pontossággal dolgozzatok!
 14. Egy könyv szedéstükre 7×15 kvadráns. Egy sor 70 jelet tartalmaz, egy oldalon 72 sor van. Számítástok ki a könyv szedéstükrének teljes felületét mm2-ben kifejezve és határozzátok meg  a használt betűméretet (hány pontos betű)! 
 15. Egy könyv szedéstükre 12,7×15,8 cm. Számítsátok ki a könyv margóit tudván hogy a gerincmargó 1,6 cm, az elejemargó 1,7 cm a fejmargó és lábmargó mérete egyaránt 1,1 cm! Számítástok ki a könyvív felületét!
 16. Adott egy könyv formátum,  amelynek gerincmargó határa 5,25 ciceró és amely a margó szélességének 3/8-a. Határozzátok meg mekkora a margó 5/8-a szélességben elöl és mekkora a margó teljes szélessége tipográfiai pontban számolva! 2 tizedes pontossággal dolgozzatok!
 17. Adott egy könyvformátum amelynek teljes margó szélessége 12,96 ciceró. Számítsátok ki a gerincmargó és az elejemargó szélességét mm-ben kifejezve! A gerincmargó szélessége 3/8-a a margó szélességének, az elejemargó szélessége pedig 5/8-a a margó szélességének. A két margó szélességét 2 tizedes pontossággal számoljátok!
 18. Adott egy könyvformátum, amelynek gerincmargó határa 3,3 ciceró és amely a margó szélességének 3/8-a. Határozzátok meg mekkora a margó 5/8-a szélességben elöl ( elejemargó) és mekkora a margó teljes szélessége mm-ben kifejezve! A számításokat két tizedes pontossággal kell elvégezni!
 19. Adott egy könyvformátum, amelynek teljes margószélessége 12,9 ciceró. Számítsátok ki a gerincmargó és az eleje margó szélességét mm - ben kifejezve! A gerincmargó szélessége 3/8-a a margó szélességének, az eleje margó pedig 5/8–a a margó szélességének. A két margó szélességét 2 tizedes pontossággal számoljátok
 20. Adott egy könyvformátum, amelynek gerincmargó határa 3,27 ciceró és amely a margó szélességének 3/8 - a. Határozzátok meg mekkora a margó 5/8 - a szélességben elöl (elejemargó) és mekkora a margó teljes szélessége mm-ben kifejezve! A számításokat két tizedes pontossággal kell elvégezni!
 21. Adott egy könyvformátum, amelynek teljes margószélessége 10,4 ciceró. Számítsátok ki a gerincmargó szélességét és az eleje margó szélességét mm-ben kifejezve! A gerincmargó szélessége 3/8-da a margó szélességének, az eleje margó szélessége pedig 5/8–a a  margó szélességének. A két margó szélességét 2 tizedes pontossággal számoljátok!
 22. Adott egy könyvformátum, amelynek teljes margószélessége 11,4 ciceró. Számítsátok ki a gerincmargó szélességét és az eleje margó szélességét mm-ben kifejezve! A gerincmargó szélessége 1/4-a a teljes margó szélességének, az eleje margó szélessége pedig 3/4–e a teljes margó szélességének. A két margó szélességét 2 tizedes pontossággal számoljátok!
 23. Adott egy könyvformátum, amelynek gerincmargó határa 3,51 ciceró és amely a margó szélességének 3/8-a. Határozzátok meg mekkora a margó 5/8-a szélességben elöl ( elejemargó) és mekkora a margó teljes szélessége tipográfiai pontokban kifejezve! A számításokat két tizedes pontossággal kell elvégezni!
 24. Adott egy könyvformátum, amelynek teljes margószélessége 8,98 ciceró. Számítsátok ki a gerincmargó szélességét és az eleje margó szélességét mm-ben kifejezve! A gerincmargó szélessége 3/8-a a  margó szélességének, az eleje margó szélessége pedig 5/8–a a margó szélességének. A két margó szélességét 2 tizedes pontossággal számoljátok!
 25. Adott egy könyvformátum, amelynek gerincmargó határa 5,4 ciceró és amely a margó szélességének 3/8-a. Határozzátok meg mekkora a margó 5/8-a szélességben elöl (elejemargó) és mekkora a margó teljes szélessége kvadránsban kifejezve! A számításokat két tizedes pontossággal kell elvégezni!
 26. Adott egy könyvformátum, amelynek teljes margószélessége 15 ciceró. Számítsátok ki a gerincmargó szélességét és az eleje margó szélességét mm-ben kifejezve! A gerincmargó szélessége 1/4-e a margó szélességének, az eleje margó pedig 3/4–e a margó szélességének. A két margó szélességét 2 tizedes pontossággal számoljátok!
 27. Egy könnyformátuma 15×17 cm, szedéstükre pedig 11,4×13,8. Számítsátok ki a könyv margóit tudván, hogy a gerincmargó 0,7 cm-rel kisebb mint az elejemargó a fejmargó pedig 1 cm-rel kisebb, mint a lábmargó!
 28. Adott egy könyvformátum, amelynek a gerincmargó határa 4,26 ciceró és amely a margó szélességének 3/8 - a. Határozzátok meg mekkora a margó 5/8 - a szélességben elöl (elejemargó) és mekkora a margó teljes szélessége tipografiai pontokban kifejezve! A számításokat két tizedes pontossággal kell elvégezni!
 29. Adott egy könyvformátum, amelynek teljes margószélessége 12 ciceró. Számítsátok ki a gerincmargó szélességét és az eleje margó szélességét mm-ben kifejezve! A gerincmargó szélessége 3/8-a a margó szélességének, az elejemargó szélessége pedig 5/8–a a margó szélességének. A két margó szélességét 2 tizedes pontossággal számoljátok!
 30. Adott egy könyvformátum, amelynek gerincmargó határa 4,2 ciceró és amely a margó szélességének 3/8 - a. Határozzátok meg mekkora a margó 5/8 - a szélességben elöl (elejemargó) és mekkora a margó teljes szélessége mm-ben kifejezve! A számításokat két tizedes pontossággal kell elvégezni!