1. Egy könyv oldalának szedéstükre 6×9 kvadráns. A szövegszedés C10-es betűmérettel történik. Tudjuk, hogy a C10-es betűméret 4,8 sort foglal el egy kvadráns magasságában, és egy sorban levő karakterek száma egyenlő 60 karakter soronként. Számítsátok ki: az oldalon levő sorok számát, hány karakter van egy nyomtatott oldalon és hány oldala lesz a könyvnek tudván, hogy a könyv 399168 karaktert tartalmaz. Két tizedes pontossággal dolgozzatok!
 2. Egy könyv oldalának szedéstükre 6×9 kvadráns. A szövegszedés C10-es betűvel történik. Számítsátok ki: hány karakter kerül egy sorba, a sorok számát egy oldalon és hány karakter kerül egy nyomtatott oldalra. Számoljatok két tizedes pontossággal!
 3. Egy könyv oldalának szedéstükre 6×9 kvadráns a szövegszedés C8-as betűmérettel történik. Tudván, hogy a C8-as betűméret elfoglal 12 karaktert/kvadráns és hat sort a kvadráns magasságában, számítsátok ki: hány karakter van egy sorban, hány sor van egy oldalon és hány karakter van egy nyomtatott oldalon? Két tizedes pontossággal számoljatok!
 4. Egy könyv oldalának szedéstükre 6×9 kvadráns. A szövegszedés C12-es méretű történik. Tudván, hogy a  12-es méretű betű elfoglal 8 karaktert/kvadráns és négy sort egy kvadráns magasságában, számítsátok ki: hány karakter van egy sorban, hány sor van egy oldalon és hány karakter van egy nyomtatott oldalon? Két tizedes pontossággal számoljatok!
 5. Egy könyv oldalának szedéstükre 7×10 kvadráns. A szövegszedés C10-es betűmérettel történik. Számítsátok ki: hány jel van egy sorban, hány sor van egy oldalon és hány jel van egy nyomtatott oldalon! Két tizedes pontossággal számoljatok!
 6. Egy könyv szedéstükre 16,6×22,5 kvadráns. Egy sor 166 karaktert tartalmaz, egy oldalon 108 sor van. A könyv 121 oldalt tartalmaz. Számítsátok ki a könyv szedéstükrének teljes felületét cm2 -ben kifejezve és határozzátok meg, a használt betűméretet (hány pontos betűt)!
 7. Egy könyv szedéstükre 12×20 kvadráns. Egy sor 144 karaktert tartalmaz, egy oldalon 120 sor van. A gerincmargó és az eleje margó mérete egyaránt 1,5 cm, a fejmargó és a lábmargó mérete egyaránt 2,2 cm. Számítsátok ki a könyv formátumát és határozzátok meg a használt betűméretet (hány pontos betű)! Két tizedes pontossággal számoljatok!
 8. Egy könyv oldalának szedéstükre 7×15 kvadráns. Egy sorban 56 karakter van  egy oldal 60 sort tartalmaz. A gerincmargó és az eleje margó mérete egyaránt 1,7 cm, a fejmargó és a lábmargó mérete egyaránt 2,5 cm. Számítsátok ki a könyv formátumát és határozzátok meg, a használt betűméretet (hány pontos betű)! Két tizedes pontossággal dolgozzatok!
 9. Egy könyv szedéstükre 9×17 kvadráns. Egy sor 108 jelet tartalmaz, egy oldalon 102 sor van. A gerincmargó és az eleje margó mérete egyaránt 1,3 cm, a fejmargó és a lábmargó mérete egyaránt 2 cm. Számítsátok ki a könyv formátumát és határozzátok meg a használt betűméretet (hány pontos betű)! Két tizedes pontossággal dolgozzatok!
 10. Egy könyv szedéstükre 8×10 kvadráns. Egy sorban 96 jel van, egy oldalon 60 sor található. A gerincmargó és az eleje margó mérete egyaránt 1,4 cm, a fejmargó és a lábmargó mérete egyaránt 2,1 cm. Számítsátok ki a könyv formátumát és határozzátok meg a használt betűméretet (hány pontos betű)! Két tizedes pontossággal számoljatok!
 11. Egy könyvoldal szedéstükrének magassága 13,5 kvadráns. A szövegszedés C8-as betűmérettel történik. Számítsátok ki: a sorok számát egy oldalon, hány karakter van egy nyomtatott oldalon, és hány lapos lesz a könyv ismervén, hogy a könyv 620136 karaktert tartalmaz! 2 tizedes pontossággal számoljátok!
 12. Egy könyv oldalának szedéstükre 7,3×11,6 kvadráns. A szövegszedés C8-as betűmérettel történik. Számítsátok ki: hány jel van egy sorban, hány sor van egy oldalon és hány karakter van egy nyomtatott oldalon! 2 tizedes pontossággal dolgozzatok!
 13. Egy könyv szedéstükre 9,2×18,75 kvadráns. Egy sor 92 jelet tartalmaz, egy oldalon 90 sor van. A könyv 133 oldalt tartalmaz. Számítsátok ki a könyv szedéstükrének teljes felületét cm2 –ben és határozzátok meg a használt betűméretet (hány pontos betű)!
 14. Egy könyvoldal szedéstükrének magassága 11 kvadráns. A szövegszedés C10-es betűmérettel történik. Tudván hogy az egy sorban levő jelek száma 60 számítsátok ki: hány sor van egy oldalon, hány jel van egy nyomtatot oldalon és hány oldalas lesz a könyv tudván, hogy a könyv 421344 jelet tartalmaz! 2 tizedes pontossággal számoljátok!
 15. Egy könyv szedéstükre 7,5×15,5 kvadráns. Egy sor 60 jelet tartalmaz, egy oldalon 62 sor van. Számítsátok ki a könyv szedéstükrének teljes felületét cm2 -ben kifejezve és határozzátok meg a használt betűméretet (hány pontos betű)!
 16. Egy könyv szedéstükre 8,5×14,5 kvadráns. Egy sor 102 jelet tartalmaz, egy oldalon 87 sor van. Számítsátok ki a könyv szedéstükrének teljes felületét cm2–ben és határozzátok meg a használt betűméretet (hány pontos betű)!
 17. Egy könyv oldalának szedéstükre 6×9 kvadráns. A szövegszedés C10-es betűmérettel történik. Számítsátok ki: egy oldalon levő sorok számát, hány jel van egy nyomtatott oldalon és hány oldala lesz a könyvnek, tudván hogy a könyv tartalmaz 800928 jelet! 2 tizedes pontossággal számoljátok!
 18. Egy könyv oldalának szedéstükre 6,3×9,4 kvadráns. A szövegszedés C10-es betűmérettel történik. Számítsátok ki: hány karakter van egy sorban, hány sor van egy oldalon, és hány karakter van egy nyomtatott oldalon! 2 tizedes pontossággal számoljátok
 19. Egy könyv oldalának szedéstükre 6,2×9,3 kvadráns. A szövegszedés C8-as betűmérettel történik. Számítsátok ki: hány karakter kerül egy sorba, a sorok számát egy oldalon és hány karakter kerül egy nyomtatott oldalra! Számoljatok két tizedes pontossággal!
 20. Egy könyv oldalának szedéstükre 6,5×9,5 kvadráns. A szövegszedés C12-es betűmérettel történik. Számítsátok ki: hány karakter kerül egy sorba, a sorok számát egy oldalon és hány karakter kerül egy nyomtatott oldalra! Számoljatok két tizedes pontossággal!
 21. Egy könyv oldalának szedéstükre 7,6×10,7 kvadráns. A szövegszedés C10-es betűmérettel történik. Számítsátok ki: hány karakter kerül egy sorba, a sorok számát egy oldalon és hány karakter kerül egy nyomtatott oldalra! Számoljatok két tizedes pontossággal!
 22. Egy könyv szedéstükre 6×10 kvadráns. Egy sor 72 karaktert tartalmaz, egy oldalon 60 sor van. A gerincmargó és az eleje margó mérete egyaránt 1,5 cm, a fejmargó és a lábmargó mérete egyaránt 2,2 cm. Számítsátok ki a könyv formátumát mm – ben és határozzátok meg a használt betűméretet (hány pontos betű). Két tizedes pontossággal számoljatok!
 23. Egy könyv szedéstükre 14×30 kvadráns. Egy sor 112 karaktert tartalmaz, egy oldalon 120 sor van. A gerincmargó és az eleje margó mérete egyaránt 2,7 cm, a fejmargó és a lábmargó mérete egyaránt 3,5 cm. Számítsátok ki a könyv formátumát mm – ben és határozzátok meg, hogy hány pontos betűt használunk. Két tizedes pontossággal számoljatok!
 24. Egy nyomdai kiadvány szedéstükre 16×20 kvadráns. Egy sor 192 karaktert tartalmaz, egy oldalon 120 sor van. A gerincmargó és az eleje margó mérete egyaránt 1,4 cm, a fejmargó és a lábmargó mérete egyaránt 2,1 cm. Számítsátok ki a könyv formátumát és határozzátok meg, a használt betűméretet (hány pontos betű)! Két tizedes pontossággal számoljatok!
 25. Egy könyvoldal szedéstükrének magassága 15,5 kvadráns. A szövegszedés C8-as betűmérettel történik. Ismervén hogy egy sorban levő karakterek száma 88 karakter soronként számítsátok ki: a sorok számát egy oldalon, hány karakter van egy nyomtatott oldalon és hány oldalas lesz a könyv ismervén hogy a könyv 621984 karaktert tartalmaz! 2 tizedes pontossággal számoljátok!
 26. Egy könyv szedéstükre 7,5×11 kvadráns. Egy sor 60 karaktert tartalmaz, egy oldalon 44 sor van. A gerincmargó és az eleje margó mérete egyaránt 1,5 cm, a fejmargó és a lábmargó mérete egyaránt 2,2 cm. Számítsátok ki a könyv formátumát mm – ben és határozzátok meg a használt betűméretet (hány pontos betű)! Két tizedes pontossággal számoljatok!
 27. Egy könyv oldalának szedéstükre 7,3×11,6 kvadráns. A szövegszedés C8-as betűmérettel történik. Számítsátok ki: hány karakter kerül egy sorba, a sorok számát egy oldalon és hány karakter kerül egy nyomtatott oldalra! Számoljatok két tizedes pontossággal!
 28. Egy könyvoldal szedéstükrének magassága 17 kvadráns. A szövegszedés C12-es betűmérettel történik. Ismervén hogy egy sorban levő karakterek száma 78 karakter soronként, számítsátok ki: a sorok számát egy oldalon, hány karakter van egy nyomtatott oldalon, és hány oldalas lesz a könyv ismervén, hogy a könyv 323544 karaktert tartalmaz! Két tizedes pontossággal számoljátok!
 29. Egy könyv szedéstükre 9,2×18,75 kvadráns. Egy sor 92 karaktert tartalmaz, egy oldalon 90 sor van. Számítsátok ki a könyv szedéstükrének teljes felületét cm- ben kifejezve és határozzátok meg a használt betűméretet (hány pontos betű)!
 30. Egy könyv szedéstükre 7×15 kvadráns. Egy sor 70 karaktert tartalmaz, egy oldalon 72 sor van. Számítsátok ki a könyv szedéstükrének teljes felületét mm2 -ben kifejezve és határozzátok meg a használt betűméretet (hány pontos betű)!
 31. Egy könyvoldal szedéstükrének magassága 12,5 kvadráns. A szövegszedés C10 - es betűmérettel történik. Tudván hogy az egy sorban levő karakterek száma 60 karakter soronként számítsátok ki: hány sor van egy oldalon, hány karakter van egy nyomtatot oldalon és hány oldalas lesz a könyv, tudván hogy a könyv 417600 karaktert tartalmaz! Két tizedes pontossággal számoljátok!
 32. Egy könyv szedéstükre 7,5×15,5 kvadráns. Egy sor 60 karaktert tartalmaz, egy oldalon 62 sor van. Számítsátok ki a könyv szedéstükrének teljes felületét cm2 -ben kifejezve és határozzátok meg a használt betűméretet (hány pontos betű)!
 33. Egy könyv szedéstükre 8,5×14,5 kvadráns. Egy sor 102 karaktert tartalmaz, egy oldalon 87 sor van. Számítsátok ki a könyv szedéstükrének teljes felületét cm- ben kifejezve és határozzátok meg a használt betűméretet (hány pontos betű)!